General

În prezent, trăim vremuri de război, nesiguranță, antisemitism în creștere și intoleranță față de minorități, în apogeul unei crize a migrației, așa cum lumea nu a mai văzut-o din cel de-al Doilea Război Mondial. Pentru a evita repetarea acelorași erori din trecut, tinerii trebuie să înțeleagă circumstanțele paralele din istorie și modul în care fiecare dintre noi este responsabil pentru contribuția la viitor, pentru stabilirea păcii în lume și pentru promovarea drepturilor omului. Elie Wiesel Study Tour, care este un program premiat la Gala Tineretului Românesc (secțiunea culturală) in 2017. Acesta oferă studenților posibilitatea de a înțelege forțele politice, sociale și culturale care au creat și perpetuat Holocaustul, le va permite să vadă ororile lui Auschwitz și își propune să sporească înțelegerea participanților la regimurile nedemocratice. De-a lungul acestui proces și prin exerciții de reflecție conduse de coordonatorii programului, studenții vor câștiga o apreciere mai mare pentru valorile democratice, pentru semnificația guvernării deschise și responsabile și pentru meritele creșterii diversității și deschiderii în fiecare dintre comunitățile noastre.

În timpul turului de studiu Elie Wiesel, studenții vor primi materiale avansate de lectură despre Holocaust, vor vizita Auschwitz și Birkenau și alte obiective reprezentative precum cartierele evreiești din Cracovia, Trnava și Budapesta. De-a lungul fiecărei etape a acestei experiențe de învățare, studenții vor fi îndrumați de specialiști în aceste domenii și vor fi implicați în activități pentru a genera reflecții asupra trecutului și modul în care aceasta poate fi aplicată viitorului.

Ediția din anul 2022 a inclus vizite la Casa Memorială Elie Wiesel, la Complexul Muzeal Auschwitz I și Birkenau, la cartierul evreiesc Kazimierz din Cracovia și la Fabrica lui Schindler, vizite în Trnava, în Slovacia, călătorii în Ungaria și vizite la cartierul evreiesc din Budapesta și la Memorialul Pantofilor de-a lungul promenadei pe Dunăre. Participanții au avut parte de diverse activități de team building, dezbateri, ateliere de lucru și sesiuni de informare de interes pentru tematica programului.

După turul de studiu și sub supravegherea coordonatorului programului, toți participanții au realizat activități de diseminare în comunitățile lor. Activitățile vor fi diverse au inclus prezentări publice, discuții organizate cu colegi și / sau profesori și redactarea articolelor pentru ziare, reviste școlare și reviste universitare.

Criterii de elibilitate

A patra ediție a turului de studiu Elie Wiesel - Explore the past. Shape the future! se adresează studenților universitari, cu vârste cuprinse între 20 și 27 de ani, din toată România, care studiază în toate domeniile, înscriși la Universitate (program BA, master sau doctorat), cu cunoștințe despre Holocaust și o motivație puternică de a studia mai mult pe această temă. Pot fi studenți fie în România, fie la o universitate internațională. Aplicațiile eligibile ar trebui să demonstreze, de asemenea, un interes puternic în înțelegerea mai bună a zilelor critice din trecutul nostru, pentru a influența pozitiv zilele de mâine. Vor fi 15 participanți din România.

IMPORTANT:
Aplicanții trebuie să aibă cel puțin 20 ani și maximum 27 de ani în prima zi a Turului de studiu.

Programul este deschis studenților, masteranzilor și doctoranzilor care îndeplinesc următoarele condiții cumulative:

  • să aibă cetățenie română;

  • au vârsta de cel puțin 20 de ani și cel mult 27 de ani la începutul programului

  • sunt în prezent studenți, masteranzi sau doctoranzi în mediul rural sau urban, în țară sau în străinătate, la orice profil de studiu;

  • au cunoștințe de limba engleză cel puțin medii;

  • demonstrează interes pentru tematica programului;

  • sunt dispuși să organizeze cel puțin o activitate de diseminare la final (articol, interviu, conferință locală etc.);

Selecția se face pe baza calității și complexității răspunsurilor dumneavoastră, a interesului dumneavoastră pentru program, a planurilor de diseminare, a nivelului de cunoaștere a limbii engleze și a cunoștințelor despre subiect. Aplicațiile vor fi evaluate de o echipă de recrutori de la Ambasada SUA la București, INSHR & American Councils Romania.

Grupul de elevi e însoțit, pe tot parcursul turului, de un profesor cu o solidă pregătire generală în domeniul istoriei, în special în ceea ce privește Holocaustul. Profesorii vor oferi informații suplimentare participanților, vor crea discuții cu aceștia și îi vor ajuta să înțeleagă mai bine cunoștințele pe care le vor dobândi în timpul turului de studiu. De asemenea, participanții vor viziona filme și vor citi cărți legate de temele abordate, iar acestea vor fi urmate de discuții de reflecție în grup.


Costuri

Programul este finanțat de Ambasada Statelor Unite în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Ambasada Israelului în România și Ambasada Germaniei în România. Susținut de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România.

Toate costurile sunt acoperite de program.


AGENDA EDIȚIEI DIN 2022

În prima zi de activități a Elie Wiesel Study Tour 2022, după ce participanții au luat micul dejun, au asistat la Ceremonia de deschidere, la care au luat parte și au ținut discursuri reprezentanți ai partenerilor noștri: ofițer de afaceri culturale la Ambasada SUA la București, William J. O'Connor; șef adjunct de misiune la Ambasada Olandei în România, Hinke Nauta; șef al Secției Culturale a Ambasadei Germaniei în România, Sandra Zipprich și Dr. Marius Cazan, cercetător științific la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România.

După ceremonia de deschidere, domnul Amir Sagron, adjunctul șefului de misiune al Ambasadei Israelului în România, partenerul nostru, a susținut un seminar cu tema: Istoria antisemitismului. Domnul Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, a susținut un seminar pe tema discriminării și a discursului de ură. După-amiază, participanții noștri au luat parte la o serie de activități de team building, facilitate de domnul Victor Vlăduț.

În cea de-a doua zi de orientare înainte de plecare în Turul de Studiu Elie Wiesel 2022, participanții noștri au aflat despre istoria Holocaustului în România de la Dr. Marius Cazan, expert la Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel". Ulterior, aceștia au primit informații valoroase de la absolvenții Elie Wiesel Study Tour, Bianca Pintilie, Vlad Marian Palangă și Madalin Blidaru. Aceștia le-au povestit participanților la această ediție despre experiența lor în cadrul Study Tour și despre cum i-a influențat aceasta. După-amiază, profesorul Sorin Langu a susținut un seminar despre antisemitism, nazism și Holocaust.

Pe 22 august, participanții la Turul de Studiu Elie Wiesel au participat la ceremonia de prezentare a proiectului de restaurare a Casei Memoriale Elie Wiesel, organizat de Ambasada SUA la București și Muzeul Maramureșean din Sighetul Marmației.

Participanții s-au întâlnit cu adjunctul interimar al șefului de misiune al Ambasadei SUA în România, Shane Dixon, cu atașatul cultural William O'Connor, cu primarul orașului, Vasile Moldovan, cu managerul Muzeului Maramureșean, Mirela Ana Barz și cu Alina Marincean, curatorul Casei Memoriale "Elie Wiesel".

23 august a fost prima zi de activitate în Cracovia, Polonia, a participanților la Elie Wiesel Study Tour 2022. Ziua a început cu un emoționant tur ghidat al Fabricii lui Schindler. În a doua parte a zilei, participanții au avut parte de un discurs al unui reprezentant al JCC Cracovia despre centru și comunitatea evreiască din Cracovia. După activități, au explorat Cracovia, iar profesorul Langu Sorin le-a vorbit despre istoria orașului.

A șaptea zi a programului a fost o zi în care participanții noștri s-au bucurat de un tur ghidat al cartierului evreiesc Kazimierz. Ei au învățat despre viața și obiceiurile evreilor din zonă. După-amiaza, Eliza Chirilă-Pop, Country Director American Councils - România, a susținut un atelier de lucru despre cum să implementezi o activitate de follow-up de succes.

Cea de-a opta zi a Turului de studiu Elie Wiesel va rămâne cu siguranță în memoria participanților noștri. Vizita la Auschwitz I și Auschwitz II Birkenau a fost una copleșitoare, care a gravat în memoria colectivă a participanților ororile prin care au trecut victimele Holocaustului. Aceștia au trecut prin locuri în care victimele au fost deportate și supuse la chinuri inimaginabile.

Ziua 9 a fost o ocazie pentru participanți să viziteze Trnava, sub îndrumarea profesorului Sorin Langu, care le-a oferit informații istorice despre împrejurimi. Tot la Trnava au luat parte la o expoziție publică.

În cea de-a zecea zi, participanții au avut parte de un tur ghidat prin cartierul evreiesc din Budapesta și de un tur al Muzeului Holocaustului din oraș. După-amiaza au vizitat memorialul "Pantofii de pe malul Dunării", unde profesorul Langu le-a explicat participanților ororile prin care au trecut evreii maghiari.

În ultima zi a Turneului de studiu Elie Wiesel 2022, participanții noștri au avut parte de o vizită la Muzeon din Cluj, unde au auzit povești reale ale evreilor din România. În cadrul ceremoniei de închidere, toți participanții au primit diplome pentru a păstra amintirea acestui proiect în formă fizică.


TESTIMONIALE

'A fost o experiență extraordinară care a adăugat noi informații la baza pe care o aveam deja, vizitând locuri cu un fundal extrem de puternic al celui mai jos punct al omenirii și interacționând cu oameni noi și uimitori, cu aceeași pasiune pentru istorie. Pe lângă imaginile și informațiile uimitoare și șocante, turul de studiu îi unește pe oameni, inclusiv personalul ACRO, într-o familie și creează prietenii care, în unele cazuri, vor dura o viață întreagă. Nu pot să le mulțumesc îndeajuns tuturor pentru această oportunitate!".

Cepcenco Robert

'Acest studiu de grup mi-a deschis porțile pentru ca mintea mea să se extindă și să înțeleagă mai bine și mai profund această tragedie. Am reușit să cunosc oameni extraordinari din toată țara, să le descopăr pasiunile și motivația pentru ceea ce fac și să mă inspir. Vizitarea tuturor acestor locuri și intrarea în contact cu moștenirea mea a stârnit în mine o scânteie care m-a determinat să fiu mai vocal cu privire la lucrurile care contează cu adevărat și să mă informez mai mult. În general, cred că acesta este unul dintre cele mai bune moduri de a experimenta Auschwitz, deoarece nu doar vizitezi muzeul, ci și un punct de vedere cultural și politic complet asupra întregului eveniment istoric.’

Vanessa Bretea

Daniel Ienculescu-Popovici

"Holocaustul a fost o crimă împotriva umanității atât de odioasă încât lumea internațională a promis că nu o va uita niciodată în cazul în care orori similare vor avea loc în viitor.

În calitate de participant la cea de-a cincea ediție a Turneului de studiu Elie Wiesel, am privilegiul de a învăța nu numai despre istoria Holocaustului și a victimelor sale, ci și despre valoarea conștientizării. Turneul de studiu Elie Wiesel le oferă participanților șansa de a înțelege cauzele politice, sociale și culturale care au dus la Holocaust și care au susținut Holocaustul, le oferă șansa de a fi martori la fața locului la ororile de la Auschwitz și urmărește să le îmbunătățească înțelegerea regimurilor autoritare."

Marius Geți

'Această experiență m-a făcut să conștientizez responsabilitatea pe care noi, tinerii, o avem pentru viitor și m-a făcut să realizez că, explorând trecutul, poți crea un viitor mai bun, învățând din greșelile acestuia. Am învățat că, schimbând perspectiva asupra trecutului, poți schimba perspectiva asupra viitorului și că fiecare dintre noi poate aduce un plus de valoare societății. Am învățat că empatia este un element cheie în crearea unei societăți cu principii sănătoase. Faptul că am avut ocazia să explorăm trecutul cu profesori specializați ne-a făcut să înțelegem contextul istoric, să știm unde ne situăm pe axa timpului și ne-a lăsat să fim liberi să experimentăm ceea ce ne transmite fiecare loc. Vizita la Auschwitz m-a marcat profund pentru că acolo am simțit o legătură profundă cu trecutul, dincolo de imensul loc bine organizat pentru a duce la eliminarea a milioane de oameni, de clădirile vechi peste care a trecut timpul, de multe alte instrumente de tortură, de moarte, de la latura fizică la cea psihică am simțit un miros de moarte în atmosfera care învăluia locul, fotografiile plasate și făcute în anumite locuri te făceau să simți că ai intrat în locul din care nu vei putea scăpa nevătămat sau poate chiar viu ( așa cum s-a întâmplat cu viețile a milioane de oameni), să simți că ai pe umeri responsabilitatea de a schimba ceva pentru ca astfel de tragedii să nu se mai întâmple niciodată. '

Cășeriu Bianca

'Această experiență a fost concepută pentru a deranja, pentru a deschide mințile, pentru a te scoate din minți. Și a făcut-o (în sensul bun). Totul mi-a vorbit, din adâncurile istoriei însăși.'

Cardasim Filip

‘Este greu de rezumat această experiență, dar primul cuvânt care îmi vine în minte este "copleșitor". Aceste 12 zile au fost extrem de intense și pline de tot felul de emoții, iar acest amestec emoțional a creat o legătură foarte puternică între participanți. Am reușit să vedem unde poate exista atât ce e mai rău, cât și ce e mai bun în omenire, cum din suferințe sinistre și monstruoase comunitatea evreiască a reușit să înflorească și să prospere din nou și de ce este responsabilitatea noastră să păstrăm vie memoria victimelor.’

“Nu numai că EW Study Tour vă pune în legătură cu oameni din alte domenii de studiu și încă interesați de istoria Holocaustului, dar vă demonstrează că nu ați văzut totul, chiar dacă ați avut impresia că ați văzut totul. Istoria este mai mult dincolo de suprafață - nu rămâne în totalitate în cuvinte, imagini luate în alb & negru. Înseamnă mirosul stătut, de umezeală, înseamnă să calci din greșeală pe cărămizi colțuroase (demolate, de la crematorii) care te fac să îți alunece picioarele, sau pe un drum bătătorit văzând clar adâncitura din beton știind că scările au fost călcate de peste un milion de victime - și tu, tu călcând cu același picior, dar nefiind urmărit... încă. Vizita de studiu este ca o versiune 4D a unei experiențe 2D nevinovate, doar citind sau auzind-o pe scurt de la cineva. Îți dă profunzime, viziune, timp, fiori. Nu doar cunoscând Holocaustul, ci simțindu-i motivele sadice, vicioase și inumane."

Amalia Bodac

"Turul de studiu Elie Wiesel este un efort de referință dedicat conservării și îmbunătățirii memoriei colective a celui mai traumatizant capitol al istoriei contemporane. De la polivalența sa academică până la semnificația sa spirituală, această experiență definește premisele unei acțiuni ulterioare pe care noi, participanții, suntem abilitați să o urmărim. Istoria evreiască este foarte bine integrată în arhitectura noastră socială, iar celebrarea valorii sale este de o importanță majoră. Tragedia Holocaustului trebuie să fie amintită cu consecvență, astfel încât să nu se mai repete un astfel de act de oroare uriașă."

Răzvan Foncea